Blog
>
UX design voor navigatie menu’s

UX design voor navigatie menu’s

navigation

Navigatie menu’s zijn de meest bekeken en de meest geklikte onderdelen van een website.
Wat zijn hierbij belangrijke principes?

Navigatie menu’s zijn de meest bekeken en de meest geklikte onderdelen van een website.
Wat zijn hierbij belangrijke principes?

Plaats is belangrijk

Zet de navigatie waar gebruikers deze verwachten, helemaal bovenaan (of eventueel links). Wanneer menu’s elders geplaatst zullen gebruikers dit moeilijk vinden en vooral verwarrend vinden.

Toon waar de gebruiker zich bevindt

Laat de gebruiker duidelijk zien waar hij zich bevindt op de website. Gebruik hierbij meerdere aanwijzingen zoals in onderstaande afbeelding. Gebruikers zouden zich nooit mogen afvragen waar ze zich bevinden.

Megamenu’s vs. dropdown

Onderzoek toont aan dat megamenu’s een betere ervaring bieden dan dropdown-lijsten, omdat ze alles in één oogopslag laten zien, afbeeldingen kunnen gebruiken, beter kunnen worden gegroepeerd en aantrekkelijker zijn.

Efficiënte link titels

Een gebruiker moet gemakkelijk kunnen voorspellen waar een link hem naartoe leidt voordat hij erop klikt. De grootste factor hierin is het labelen van de links.

Beperk het aantal items

Het aantal items in je menu hangt af van een paar dingen, zoals hoe ingewikkeld je product is of van het technisch niveau van je gebruikers. De volgorde is ook van belang.

Verberg het niet

Navigatiemenu’s zijn een van de meest aangeklikte delen van de interface en ze bieden belangrijke contextuele informatie aan de gebruiker, dus deze moet altijd zichtbaar zijn.

Op mobiel wordt in principe wel met een hamburger menu gewerkt.

Design tips

Een goed UI-ontwerp maakt een groot verschil. Hieronder staan een paar tips om een betere ervaring te creëren. Bij twijfel testen!

Contacteer ons gerust indien je hierover meer informatie wil.

Ook klaar voor een gebruiksvriendelijke website?
Contacteer me vrijblijvend voor meer informatie of een prijsindicatie.