kenniscentrum

UX design voor navigatie menu's

Blog
UX design voor navigatie menu's
2 september 2021
 -
tom

Navigatie menu's zijn de meest bekeken en de meest geklikte onderdelen van een website.
Wat zijn hierbij belangrijke principes?

Plaats is belangrijk

Zet de navigatie waar gebruikers deze verwachten, helemaal bovenaan (of eventueel links). Wanneer menu's elders geplaatst zullen gebruikers dit moeilijk vinden en vooral verwarrend vinden.

Plaats van de navigatie

Toon waar de gebruiker zich bevindt

Laat de gebruiker duidelijk zien waar hij zich bevindt op de website. Gebruik hierbij meerdere aanwijzingen zoals in onderstaande afbeelding. Gebruikers zouden zich nooit mogen afvragen waar ze zich bevinden.

Waar bevinden website gebruikers zich

Megamenu's vs. dropdown

Onderzoek toont aan dat megamenu's een betere ervaring bieden dan dropdown-lijsten, omdat ze alles in één oogopslag laten zien, afbeeldingen kunnen gebruiken, beter kunnen worden gegroepeerd en aantrekkelijker zijn.

mega menu vs dropdown

Efficiënte link titels

Een gebruiker moet gemakkelijk kunnen voorspellen waar een link hem naartoe leidt voordat hij erop klikt. De grootste factor hierin is het labelen van de links.

Beperk het aantal items

Het aantal items in je menu hangt af van een paar dingen, zoals hoe ingewikkeld je product is of van het technisch niveau van je gebruikers. De volgorde is ook van belang.

Beperk het aantal items in hoofdnavigatie

Verberg het niet

Navigatiemenu's zijn een van de meest aangeklikte delen van de interface en ze bieden belangrijke contextuele informatie aan de gebruiker, dus deze moet altijd zichtbaar zijn.

Op mobiel wordt in principe wel met een hamburger menu gewerkt.

verberg menu's niet

Design tips

Een goed UI-ontwerp maakt een groot verschil. Hieronder staan een paar tips om een betere ervaring te creëren. Bij twijfel testen!

design tips

Contacteer ons gerust indien je hierover meer informatie wil.

Verwante artikels

Website UX principes

Wat is een goede website? Waarom blijken sommige websites met zo'n eenvoudig UI-ontwerp tot de meest succesvolle te behoren?

Schrijven voor het web

Copywriting is de kunst om met woorden meer conversie te halen. Goede copywriting overtuigt mensen om actie te ondernemen.

UX vs UI design

UI en UX: twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar eigenlijk heel verschillende dingen betekenen. Dus wat is precies het verschil?

8 tips om je online formulieren te verbeteren

In dit artikel bespreken we 8 tips om je online formulieren, bijv. een contact formulier of een checkout formulier, te verbeteren.

Het belang van UX design

Bij UX design draait alles om het creëren van een uitstekende gebruikers ervaring. Het is weten wat de gebruiker wil en het snel en eenvoudig aan hem geven.

Klaar voor een gebruiksvriendelijke website?

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie of een prijsindicatie
Contacteer ons
arrow-right